Košíkvín vás zve k objevování Moravy sklenku po skleničce s vinařstvím THAYA, které v roce 2023 právem získalo titul Vinařství roku. THAYA patří k nejvýraznějším produkcím na Znojemsku. Tak se připravte – nápoj ve vaší sklenici bude výjimečný, s krásným moravským stylem a rozmanitým odrazem znojemských terroirů
Na hranici země, chuti a času
Mezi viničními kopci a lesy Národního parku Podyjí nedaleko břehů řeky Dyje se nachází vinařství Jozefa Trávnička, kde se tradice setkává s architektonickou odvahou a chuť s filozofickým chápáním vína. Ozvěna názvu řeky není náhodná a symbolická: řeka je důležitým prostředníkem mezi lidmi, téměř heraklitovským obrazem věčného pohybu.
Budova vinařství byla slavnostně otevřena teprve nedávno v létě 2022, poté, co se podnik pana Josefa přestal nacházet v předchozím vinařství Trávníček & Kořínek, kde vstřebal zkušenosti, půdu a vášeň dřívějšího jména.
Josef Trávníček snil o vytvoření nejen výrobního závodu, ale i o místě setkávání: stylu, vkusu, pohodlí a harmonie. Proto je zde vše promyšleno do nejmenšího detailu: od interiéru až po vyhlídkovou plošinu na střeše bývalého obilného skladu, od apartmánů až po vlnité střechy odrážející pohyb vody.
Víno jako pokračovatel přírody
THAYA obhospodařuje 105 hektarů vinic v nejlepších znojemských terroirech. Mapa vinných chutí se zde podobá patchworkové dece: každý kousek půdy a každá réva mluví svým vlastním jazykem a víno se stává jejich hlasem.
Vinařství pracuje podle principů ekologického zemědělství a používá lokální kvasinky, kdykoli je to možné, s minimálním zasahováním do přírodních procesů. „Necháváme přírodě volnost, aby promluvila,“ říká hlavní vinař Jakub Smrčka, který dohlíží na každou fázi zrodu vína.
Portfolio THAYA se skládá převážně z jednoodrůdových vín s důrazem na lokální a pro daný region tradiční vína, jako je Ryzlink rýnský, Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené, Rulandské modré, Chardonnay, Svatovavřinecké, Müller-Thurgau, Modrá Frankovka. Tato vína pravidelně získávají ocenění na prestižních soutěžích včetně Českého salonu vín.
Šest živlů ve sklenici: řada vín THAYA
Apri
Divočák na etiketě vín řady Apri je symbolem síly a přirozené divokosti. Jsou to nejlepší vína sklizně, vyzrálá, výrazná a hrdá. Sortiment této řady zahrnuje Rulandské modré a Chardonnay z nejlepších vinic. Jedna sklenice – a můžete směle vyrazit na divočáka…
Premium
Kombinace charakteru. Vína této řady zrají až 18 měsíců v dubových sudech dovezených z Francie a Rakouska, což umožňuje projevení terroiru a mikroklimatu. Oblázky na etiketách odkazují na tok řeky Dyje.
VOC Znojmo
Známka pravosti. Certifikace VOC se uděluje pouze odrůdám tradičním pro danou podoblast: Sauvignon, Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. Toto víno je zárukou, že pijete Znojmo. Skvělé domácí moravské víno.
Pozdravy z národního parku
Pohlednice z Podyjí. V této řadě je každé víno nejen odrůdou, ale také totemovým zvířetem, ptákem nebo hmyzem: ledňáček, rak, vážka, žába, ježek nebo kobylka. Tato vína jsou minerální, živá, s charakterem divoké přírody. Celý národní park ve vaší sklenici!
Thaya
Svěží a lehká vína pro ty, kteří si je chtějí prostě vychutnat. Ideální na piknik, dovolenou a lehkou gastronomii.
Sekty
Šumivý život za hranicemi konvencí. Elegantní vstup do světa moravských vín vyrobených klasickou šampaňskou metodou (kvašení v lahvi). Toto základní šumivé víno zrálo 18 měsíců na jemných kalech.
Neexistuje kuchyně bez vína
Vinařství má restauraci s názvem APRI, kde gastronomie tvoří perfektní shodu s vínem. Jídelní lístek je sestaven z lokálních produktů: zvěřina z moravských lesů, říční ryby a maso z farem. To vše je doplněno čerstvými bylinami ze zahrady vinařství a pečlivě vybraným vínem z vlastní kolekce. Šéfkuchař Ondřej Lacina vytváří pokrmy, které jsou jedinečné – jako každý ročník.
Odpočinek u řeky se sklenicí vína
Vinařství THAYA není jen o víně a kuchyni, ale také o designovém hotelu, který je vstupní branou do Národního parku Podyjí. Stylové apartmány inspirované přírodou dokonale zapadají do krajiny. Můžete si zde domluvit degustační víkend, odpočinout si od ruchu velkoměsta, objevovat znojemské stezky a vrátit se s lahví – nebo i celou krabicí – vzpomínek.
Morava na světové scéně
V roce 2025 jsou vína THAYA prezentována v českém pavilonu na EXPO v Ósace. Víno se stalo nejen vizitkou regionu, ale i země. V salonku CTP, v národní restauraci, na akcích – všude, kde THAYA mluví za Českou republiku, její chuť a talent.
THAYA – řeka pocitů
Při ochutnávání sklenice za sklenicí vína THAYA začínáte chápat, jak čas letí, jaký byl rok, jaká byla sklizeň, jak přítomnost zabíhá do minulosti a ztrácí se v zákoutích paměti. Pak ale otevřete novou láhev – a minulost ožívá s novou silou. Znovu se ponoříte do historie vinařství, setkáte se s mistrem vinařem, popovídáte si s ním a cítíte lehký dotek říčního větru. Toto víno nepotřebuje žádné vysvětlení. Plyne jako Dyje.